ISU LAPANGAN TERBANG ANGKATAN TENTERA SUNGAI BESI KUALA LUMPUR


Isu perpindahan Lapangan Terbang Tentera Udara  Sungai Besi  (LTTSB) hangat diperkatakan. Cadangan telah pun dibuat oleh Unit Perancangan Ekonomi Negara dan telah mendapat pelbagai reaksi yang pro dan kontra.  
YB Dato Mahfuz Omar (Pas) telah menentang keras perpindahan tersebut. Mahfuz merupakan bekas pekerja DCA Lapangan Terbang Subang telah mengeluarkan term-term yang bernas untuk mempertahankan hujahnya.

Pandangan Mahfuz telah berjaya membuatkan ramai yang bersetuju dengan beliau supaya mengekalkan lapangan tersebut.

Jika dahulu kita berbangga dengan Lapangan Terbang Antarabangsa Subang tetapi dengan peredaran masa ia semakin perlu diperbesarkan dan dipermodenkan, cara yang paling baik ialah dengan membina sebuah lapangan terbang baru yang serba lengkap iaitu KLIA yang ada sekarang.
Begitu jugalah halnya dengan LTTSB , kemudahan yang ada tidak dapat diperbesarkan lagi kerana tanah yang terhad. oleh itu UPE dan Tentera Udara telah memikirkan untuk membina sebuah lapangan terbang yang lebih baik untuk pertahanan di Lembah Kelang.

“Projek dan cadangan untuk memindahkan Lapangan Terbang Tentera Sg Besi (LTTSB) telah dicadangkan oleh UPE dan sudah ada 3 tawaran daripada 3 pihak untuk memajukannya.

Dua lagi adalah dari  syarikat berhad and sdn bhd. Kerajaan memikirkan bahawa ianya harus memberi manfaat  keuntungan kepada institusi iaitu Lembaga Tabung Angkatan Tentera and  1MDB , kedua-dua institusi ini dicadangkan oleh UPE.

Mahu tidak mahu LTSG , 10 tahun atau 50 tahun akan datang lapangan perlu dipindahkan ke kawasan lain tetapi mesti  di Lembah Kelang. 
Semua fasilitis yang ada , mesti digantikan  dengan yang baru dan semua perbelanjaan bukan MINDEF yang keluarkan tetapi  oleh pihak pemaju.  Spesifikasinya disediakan oleh kerajaan. Kita jangan bernastolgia sahaja. Berapa banyak aset aset ketenteraan dinegara-negara lain yang ditengah bandar yang dibangunkan, kita bukan hendak menghapuskan dan sekarang fasilitis kita semakin bertambah, apa yang ada disitu sudah kurang sesuai untuk  dimajukan. Tiada bezanya lapangan tersebut jika dipindahkan ke Semenyih atau Kiara, perkara perpindahan tidak dapat dielakkan.

Keduanya ialah Kuala Lumpur sudah sesak , dan LTTSB tidak lagi sesuai disitu, Dalam RMK 10 kawasan tersebut akan dimajukan melalui projek pembangunan ‘Greater KL’  dan KL hendaklah berkembang dan bukan menjadi sebuah bandaraya yang statik.Pada masa yang sama kita akan memecutkan ekonomi contohnya pelaburan Qatar yang akan masuk berjumlah 5 billion US , satu jumlah yang besar, dengan adanya FDI akan memberikan pulangan yang pantas hasil pacuan oleh  private sektor,

Selain daripada  itu kita tentukan kepada pemaju ialah  komponen berkonsep kemalaysiaan dimana kita harus perseimbangkan diantara kemajuan fizikal dan kemajuan kerohanian, kerohanian dalam bentuk dan diambil kira kemudahan riadah , kemudahan tempat beribadat dan aktiviti sosial yang lain. Itu termasuk dalam komponen lapangan terbang yang baru.

Kita juga mencadangkan supaya LTTSB yang pertama di Malaysia dikekalkan beberapa perkara seperti Muzium Angkatan Tentera Udara dikekalkan atau dibaiki dengan lebih baik lagi.  Jika ada yang menuduh ada pihak lain yang terlibat adalah tidak benar sama sekali. Perdana Menteri DS Najib adalah Penasihat 1MDB dan Lembaga Pengarahnya adalah dari LTAT , Sime Darby, LUTH dan beberapa individu lagi. Tuduhan menyatakan ada pemuda cina berusia 29 tahun yang melobi projek tersebut adalah tidak benar. Mengenai kem tentera di Kamunting yang diwar-warkan akan berpindah adalah tidak benar dan setakat hari ini ia akan terus kekal dan perkukuhkan. “-YB DS DR HJ AHMAD ZAHID HAMIDI 

TM melaporkan dari Kamallodge Taiping 

Advertisements

Author: bintangku

blogger sopo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s