MALAYSIA’S WORLD BANK LOANS


by Dr. Mahathir bin Mohamad on
Wednesday, December 21, 2011 at 6:36am

1.The accusation that I wrote to the World Bank asking for loans is baseless. But Malaysia had been borrowing project loans from the World Bank since 1958.
2.The last negotiations for the loans were made in 1997. These were for projects in: a)Education sector USD 244 million
b)Social sector USD 60million
c)Technical sector USD100million

3.The currency crisis also began in 1997. Naturally the loans were not approved until 1999 when the crisis was over. The usual sequence is for application for a loan to be made, followed by negotiations. Approval would be given by the bank later.
4.The World Bank wanted Malaysia to request for loans to tide over the crisis like the other countries affected by currency trading. The loans would be conditional upon Malaysia following IMF advice on economic management. It is well-known that Malaysia refused to seek IMF or World Bank help because the so-called help would worsen the financial situation. Instead, in 1998 Malaysia imposed currency control which helped it to recover.
5.In June 1998 (before currency control and while Anwar was still Minister of Finance) a loan for USD 300 million was signed with the World Bank for; a)Fund for Food Programme
b)Higher Education Loan Fund
c)Microcredit Programme

6.By 31st March 1999 a loan of USD 100 million was signed for Technical Assistance and for overcoming Y2K problems. However, this loan was stopped after drawing down USD 11.94 million.
7.Of the USD 244 million Education Project which was approved in March 1999, payment was ordered to be stopped after USD 216.7 million was drawn down.
8.Of the Social Sector loan of USD 60 million, approved in March 1999, only USD 600,000 was drawn down before it was stopped.
9.As the whole world knows Anwar was reported in the press and foreign magazines for implementing the IMF policy without the IMF loans. He raised interest rates, reduced the period for declaring loans non-performing from 6 months to 3 months, reduced budget allocation to ministries so as to achieve a budget surplus etc.
10.Although he did not oppose currency controls, his appointees as Governor and Deputy Governor of Bank Negara refused to implement the policy and resigned. Tan Sri Zeti was then appointed as Governor of Bank Negara Malaysia.
11.As stated above, Malaysia stopped the draw down on loans negotiated with the World Bank in 1997 and June 1998. This did not stop Malaysia from recovering from the crisis.
12.At no time did I write a letter or verbally request for loans from the World Bank. If Anwar can show evidence that I did, he should. Failing that he should swear on the Quran in a mosque that he knows what he says is true. I am prepared to swear that I never asked for loans from the World Bank. Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Anwar sudah demam panas dan virus mula menyerang otak


Kepanasan 9 januari 2012 mula terasa dalam kem Anwar Ibrahim, siapa Anwar? Tak perlu diperjelaskan lagi, buka drebar lori yang merogol anak kandung, budak anak derhaka yang bunuh ibunya, bukan pengedar dadah yang menjadi buruan polis, bukan Awang Hitam yang menipu wang kekasihnya. Anwar Ibrahim ini ialah bekas pemimpin persatuan Bahasa Melayu di Universiti Malaya, bekas pemimpin Abim, WAYS yang mendapat dana CIA, bekas aktivis pro Amerika yang Anti Rusia, bekas anak emas NEP, IMF dan sebagainya. Yang hebat ialah bekas Timbalan Presiden Umno dan bekas Timbalan Perdana Menteri.

Dari dahulu dunia gelap Anwar menjadi rahsia, keghairahannya terhadap kegiatan biseksual bukan menjadi rahsia dikalangan rakan rapatnya, drebarnya dan pengawal peribadinya. Kerana wang semua tutup mulut.

Bak kata peribahasa melayu, mulut tempayan boleh ditutup, mulut manusia? Lambat laun pecah juga rahsianya.

Kes liwat meliwat bukan saja terjadi kepada Saiful dan drebarnya Azizan Abu Bakar tetapi ramai. Begitu juga kegiatan seks dengan wanita- wanita pelbagai bangsa. Tak semua tahu.

Difahamkan dia masih berhutang dengan bapa ayam sekitar ibu kota sejumlah 30k belum settle lagi.

Hairan, kena selepas Pak Lah menjadi PM beliau telah membebaskan Anwar dan menggugurkan segala tuduhan terhadap beliau.

Dalam Amanat PRU 13 beliau berbangga meriwayatkan bahawa tuduhan liwat terhadap dia pada tahun 1998 adalah tidak benar dan ia adalah konspirasi semata-mata.

Pak Lah perdana menteri ke 5 telah melakukan kesilapan yang besar dan memalukan sistem kehakiman negara.

Inilah yang menyebabkan Allah mengangkat Najib sebagai Perdana Menteri ke 6.

Cerita liwat meliwat tidak berhenti di situ sahaja.

Dalam pada kes sedang berjalan, Dato Eskay pula menjadi balaci beliau selepas rakan tennis Dato Nallakarupan menjadi seteru beliau.

Entah berapa K pula wang Dato Eskay dikeroyok oleh Anwar? Setakat hari ini belum ada pendedahan. Menurut sidang media Dato Eskay pun habis banyak kerana Anwar. Maklumlah ‘the future president’.

Habis keluar cerita China doll keluar, itu belum kira awek Indon, Vietnam, Korea, Jepun, Arab dan Barat.

Dalam pada itu dia sempat lagi mengail ‘anak ikan’. Ini kisah baru tahun lepas, ada seorang remaja setanding Saiful yang cuba try test perangai Anwar. Akhirnya ayat-ayat Anwar menunjukkan dia teringin nak rasa bontot budak tu. Kini segala fakta dan bukti disimpan baik dan akan didedahkan bila sampai masanya.

Itulah Anwar. 9 Januari dia ingin buat huru-hara lagi. Anwar mahu isu peribadi beliau menjadi agenda negara.

Sekali lagi dia menyeru rakyat turun ke jalanan untuk membela dirinya. Dah nampak bahawa Anwar memang bersalah. Jika beliau yakin dirinya tidak bersalah dan tidak akan dipenjara, berserah kepada Allah sahaja lah. Kalau kena penjara pun masih ada ruang untuk buat rayuan.

Anwar tak perlu mengheret pengikutnya untuk membelanya. Hormatilah undang-undang negara. Hormatilah Agong dan Istana kehakiman yang ditegakkan oleh Dewan Rakyat.

Read more…
Thursday, 15 December 2011 17:46
9 JANUARI : TAK KIRA APA KEPUTUSAN RAKYAT MALAYSIA AKAN BANGUN MELAWAN UMNO BANGSAT ! Written by MB Warrior

9 JANUARI !

INSYA-ALLAH !

UMNO AKAN MAMPOS !!!

9 JANUARI.

9 JANUARI.

9 JANUARI.

TIDAK ADA HARI

SELAIN 9 JANUARI

RAKYAT BANGUN MELAWAN

TURUN KE JALAN

TIDAK ADA HARI

SELAIN 9 JANUARI

RAKYAT BANGUN MELAWAN

UMNO KETAKUTAN

TIDAK ADA HARI

SELAIN 9 JANUARI

RAKYAT BANGUN MELAWAN

HINGGA ANWAR DIBEBASKAN !!!

Published in Blog
Tagged under 9 januari umno mampos umno memang celaka bangsat haramjadah melayu bangsat sebab umno umno memang puak melayu bangsat umno bangsatsebangsat umno sekedar celaka umno juga bangsat Read more…www.tawanmalaysia.com
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Kerajaan adil membela rakyat


Tak perlu baca isi, cukup baca tajuk sahaja. Gambar menunjukkan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) tahan nelayan asing kerana tangkap ikan secara haram di perairan Malaysia.

Pembangkang seperti PAS dan PKR sering menuduh kerajaan zalim dan tidak membela rakyat.

So yang APMM tu buat kerja tak kira kah? Tak kan lah nak suruh menteri atau Najib sendiri turun dan tangkap nelayan asing. Kerajaan tubuh jawatan kuasa so mereka lah yang kena laksanakan tugas dan kerajaan BN bayar gaji mereka.

Pas kan kata lagi, kalau kami jadi kerajaan , kami pun akan buat benda yang sama.

Kalau macam tu bagus lah so janganlah tuduh kerajaan menzalimi rakyat. Bermacam-macam agensi yang BN tubuhkan untuk menjamin kesejahteraan rakyat.

Kelmarin dalam Bicara Rakyat yang disiarkan secara langsung di TV1, seorang penulis FB dengan lantang menuduh kerajaan BN memperolehi cukai dari aktiviti haram seperti judi dan maksiat. Kemudian kata duit kerajaan BN duit haram. Ia juga mempertikaikan gaji ulamak Umno yang diambil dari duit haram.

Tm nak tanya, kerajaan Pas Kelantan dan Kedah menerima ribu juta wang bantuan dari kerajaan BN atau Persekutuan. Yang tu macam mana pulak?

Kalau sudah kata haram, jangan terima bantuan wang, jangan minta pinjaman dan jangan galakkan orang Pas minta bantuan dan terima bantuan daripada kerajaan BN.

Jangan hantar anak mereka ke sekolah dan IPT kerajaan. Jangan ambil ubat atau terima rawatan dari hospital kerajaan.

Ini kerana apa juga sumber kewangan atau pendapatan BN adalah haram.

Bila kita cakap macam ni, ada pula orang Pas kata duit kerajaan duit cukai dari rakyat dan bukan duit Umno.

Di sini Pas menghalalkan pula, memang sah Pas dan Pkr sama seperti cerita Tok guru ikan kepala besar.

Maruah Pas tercalar


Mahkamah Rayuan hari ini perintah Syarikat Prema bayar RM50,000 kepada Ummi Hafilda Ali kerana fitnah beliau dalam Harakah, 12 tahun lalu Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

KENYATAAN AKHBAR YB MENTERI KEWANGAN II DATO’ SERI AHMAD HUSNI HANADZLAH PELAKSANAAN PEMBERIAN BANTUAN TUNAI RM500 BAGI MERINGANKAN BEBAN KOS HIDUP RAKYAT


Nik Anis Soraya wrote:

1.Pada pembentangan Bajet 2012 baru-baru ini, Kerajaan telah mengumumkan untuk memberi bantuan tunai, secara one-off, sebanyak RM500 kepada isi rumah yang berpendapatan bulanan RM3,000 dan ke bawah. Bantuan ini adalah tanda keprihatinan Kerajaan dalam usaha untuk membantu meringankan kenaikan kos sara hidup rakyat.

2.Isi rumah yang layak memohon merujuk kepada seorang lelaki atau wanita yang menjadi ketua kepada ahli yang tinggal serumah atau ketua keluarga. Ini merangkumi individu:

Berkahwin termasuk anak yang berkahwin dan tinggal bersama ibu bapa;

Ibu atau bapa tunggal yang mempunyai tanggungan;

Individu (bujang, duda, ibu tunggal) bujang yang mempunyai tanggungan; dan

Warga emas sebatang kara

3.Ketua isi rumah yang berkerja sendiri juga adalah layak untuk memohon. 4.
Kerajaan memutuskan, pendaftaran permohonan Bantuan Tunai RM500 akan dibuat mulai hari Sabtu, 10 Disember 2011 untuk tempoh satu bulan. Borang-borang pendaftaran boleh didapati secara percuma mulai tarikh tersebut, di Jabatan Pembangunan Persekutuan, Pejabat Cawangan dan Pusat Khidmat Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM), serta agensi-agensi Kerajaan. 5.
Borang yang lengkap di isi berserta salinan Kad Pengenalan hendaklah diserah untuk proses pendaftaran di Jabatan Pembangunan Persekutuan/Negeri, sekolah-sekolah terpilih serta pejabat-pejabat cawangan LHDNM. 6.
Pembayaran Bantuan RM500 akan dibuat kepada ketua isi rumah yang layak mulai pertengahan Januari 2012. 7.
Bantuan ini dijangka dapat memberi manfaat kepada seramai 5.2 juta isi rumah atau 79.5 peratus daripada keseluruhan isi rumah di negara ini. Pemberian ini melibatkan anggaran peruntukan sebanyak RM2.6 bilion. Kementerian Kewangan Malaysia
30 November 2011
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ucapan Ketua Puteri


Ketua Puteri UMNO, Datuk Rosnah Shirlin dlm sesi penggulungan Perhimpunan Agung UMNO 2011 di sini, hari ini berkata Pas & PKR ditubuhkan atas dasar kekecewaan dan dendam tetapi UMNO tertubuh atas rasa tanggungjawab membela bangsa maka jelas UMNO adalah parti tulen dan sejati utk org Melayu. Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Kos bahanapi bas semakin murah untuk pengangkutan awam


Hari ini TM menaiki bas ekspress versi baru untuk ke KL. Bas ini milik KBES masih bau kilang lagi.

Apa yang menarik ialah bas ini menggunakan NGV seratus peratus.

Menurut pemandu bas tersebut ia dapat menjimatkan sehingga 70 peratus kos bahanapi.

Kuasa yang diberikan tidak mengecewakan. Kelajuannya cukup lancar dan sudah tentu tiada lagi bau busuk minyak disel.

Pun begitu, harga tiket tetap sama , Taiping ke KL berharga RM 24.70 .

Akan datang kemungkinan bas akan menggunakan kuasa elektrik sepenuhnya seperti superbus yang telah dimajukan di German baru-baru ini.

Terima kasih kerajaan BN yang berjaya membawa kemakmuran dan kesejahteraan kepada rakyat.

Hanya puak-puak pembangkang sahaja yang tidak tahu bersyukur akan nikmat yang diberikan kepada kita.

My new blog http://www.1taipingmali.com

Mengatasi masalah PATI


Sejumlah 1,595 PATI & 37 majikan ditahan Jabatan Imigresen menerusi 539 operasi penguatkuasaan Program 6P bermula 20 Okt. 2011 – KSU KDN

Layari blog baru http://www.1taipingmali.com/
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Perjuangan Umno


UMNO memperjuangkan kemerdekaan melalui diplomasi, bukan revolusi bersenjata UMNO lah juara kuburkan Malayan Union, menyelamatkan Raja2 Melayu dan kesucian agama islam Org UMNO adalah orang yg ikhlas berkhidmat utk rakyat. Kejayaan terbesar UMNO ialah menyatukan Melayu,Umno bukan Rasis tapi pencetus toleransi antara kaum : Presiden Umno YAB DS Najib (Ucapan Perhimpunan Umno 2011) Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sudah 2 kali Najib sebut media sosial


Lebih 5 ribu orang Umno hadir ke perhimpunan Umno kali ini, di luar dewan mungkin 10 ribu lagi berada di sekitar pwtc.

Dan berapa orang pula yang ada akaun twitter dan membaca blog atau memberi komen dalam blog blog pro BN dan komen blog pembangkang? Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.