KETUA PEMBANGKANG KITAR SEMULA ISU UNTUK KELIRUKAN RAKYAT


KUALA LUMPUR –  Ketua Pembangkang sekali lagi cuba mengelirukan rakyat dengan membuat gesaan agar Laporan Ketua Audit Negara ke atas 1MDB dikelaskan semula sebagai dokumen bukan rahsia rasmi. 

PAC merupakan sebuah Jawatankuasa yang bersifat bipartisan, telah mengemukakan permintaan kepada Jabatan Ketua Audit Negara (JAN) dan YAB Perdana Menteri juga sebelum ini telah mengarahkan Ketua Audit Negara untuk mengesahkan secara bebas akaun 1MDB. 

Tindakan ini jelas menunjukkan keterbukaan kerajaan dalam perkara ini. Laporan Ketua Audit Negara mengenai 1MDB ini telah dibincangkan oleh PAC sebelum memuktamadkan laporannya yang telah dibentangkan di Parlimen pada 7 April 2016. Pengelasan dokumen rahsia tidak semestinya menjejaskan keputusan dalam Laporan PAC seperti mana cuba dimainkan pembangkang kerana PAC juga telah merujuk pelbagai dokumen atau laporan lain sebelum memuktamadkan laporannya.
2. Ahli-Ahli Parlimen dari pihak Pembangkang yang menganggotai Jawatankuasa ini mempunyai akses sepenuhnya kepada hasil Laporan Ketua Audit Negara yang telah dibentangkan kepada PAC maka tiada keperluan untuk dikelaskan semula sebagai dokumen bukan rahsia rasmi. Keadaan ini sama seperti meminta kertas siasatan dijadikan sebagai dokumen bukan rahsia rasmi setelah pendakwaan dan penghukuman dibuat. Kenyataan Ketua Pembangkang itu, secara tidak langsung mempersoalkan kredibilti PAC termasuk ahli-ahli Parlimen pembangkang yang menganggotai Jawatankuasa itu

3. Kenyataan Ketua Pembangkang juga jelas menunjukkan yang Ketua Pembangkang tidak faham peruntukkan di bawah Undang-Undang termasuklah status penubuhan 1MDB yang mana diperbadankan di bawah Akta Syarikat 1965 dan bukannya satu badan Awam (public authorities). Ketua Pembangkang dilihat lebih berminat untuk mempertahankan dan mengalih perhatian terhadap hukuman yang diterima Ahli Parlimen Pandan kerana mendedahkan dokumen rahsia rasmi.

DATO SRI AZALINA OTHMAN SAID
Menteri di Jabatan Perdana Menteri
16 November 2016

azalinaothmansaid.com/?p=2558

Advertisements

Author: bintangku

blogger sopo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s