Guan Eng bakal disoal oleh Bukit Aman 


Bukit Aman akan menyoal Ketua Menteri P. Pinang berhubung tulisan bertajuk “MCA, MIC, Gerakan And SUPP Should Withdraw From BN Following BN’s Endorsement Of Hudud-Like Laws” di dalam blog beliau di limguaneng.com.

Kenyataan Lim Guan Eng ini adalah bersifat menghasut kerana:

(1) Ia merupakan kecenderungan “bagi mendatangkan kebencian atau penghinaan atau bagi membangkitkan perasaan tidak setia terhadap mana-mana Raja atau Kerajaan” seperti yang termaktub di bawah Perkara 3 (1) (a) Akta Hasutan 1948.

(2) Ia merupakan kecenderungan “bagi mendatangkan kebencian atau penghinaan atau bagi membangkitkan perasaan tidak setia terhadap pentadbiran keadilan di Malaysia” seperti yang termaktub di bawah Perkara 3 (1) (c) Akta Hasutan 1948.

(3) Ia merupakan kecenderungan “bagi mengembangkan perasaan niat jahat dan permusuhan antara kaum atau golongan penduduk yang berlainan di Malaysia” seperti yang termaktub di bawah Perkara 3 (1) (d) Akta Hasutan 1948.

Kenyataan Lim Guan Eng ini juga adalah satu penentangan terbuka kepada Yang di-Pertuan Agong yang telah bertitah ketika menyampaikan ucapan pembukaan Parlimen ke-13 pada 7 Mac 2016 bahawa “Beta harap usaha akan dilaksanakan untuk mengukuhkan institusi agama dan untuk menambahbaik pentadbiran undang-undang Islam dengan memperkasa mahkamah syariah”.

Perbuatan menghasut merupakan satu kesalahan yang boleh dihukum di bawah Perkara 4 (1) Akta Hasutan 1948.

http://www.thestar.com.my/news/nation/2017/01/12/bukit-aman-expected-to-question-guan-eng-on-friday/

Advertisements

Author: bintangku

blogger sopo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s