STAMFORD HOLDING SAMAN KERAJAAN JOHOR


Kenapa RM405.37 juta Wang Rakyat Negeri Johor Terpaksa Digunakan Membayar Ganti Rugi Kes Salah Laku Muhyiden Yasin?

Muhyiden Yasin merupakan Pesiden PPBM waktu ini kononnya sedang berjuang untuk selamatkan Malaysia , walhal YTL, Vincent Tan, Ananda Krishna, kroni Mahathir dan Tombolok Midin Yg Besar Itu?
■ Ogos 21 2009 TSMY menyatakan beliau tidak pernah menjual tanah kepada Singapura, tetapi beliau pernah didakwa terlibat dalam usahasama dengan syarikat dari negara itu menukar status tanah di Johor untuk dimajukan.
■ Dakwaan itu terkandung dalam fakta kes SAMAN Stamford Holdings Sdn Bhd ke atas TSMY dan rakan2.
■ Mengikut dokumen Majlis Peguam, syarikat tersebut ialah syarikat Singapura.
■ Asian WSJ 16hb Jun 1995 melaporkan, di dalam dokumen Stamford kepada mahkamah, penghujung tahun 1989, syarikat itu bersetuju dengan Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary dan Datuk Yahya Talib untuk menubuhkan syarikat usahasama bagi membangunkan 1,766 ekar tanah syarikat tersebut.
■ Dokumen itu menyatakan, TS Syed Mokhtar dan Datuk Yahya adalah pihak yang bertindak untuk diri mereka sendiri dan TSMY. Pihak yang diwakili oleh Syed Mokhtar dan Yahya melabur RM1.8 juta di dalam usahasama iaitu 30% dari ekuitinya dan 70% lagi dipegang oleh Stamford.
■ Syarikat usahasama tersebut kemudiannya menguasai hartanah itu dan mengemukakan permohonan baru untuk menukar statusnya bagi kegunaan industri.
■ Dakwaan Stamford, Kerajaan Johor pula meluluskan permohonan itu dengan pantas. Di dalam samannya, ia juga mendakwa kumpulan Syed Mokhtar telah meraih keuntungan bersih sebanyak RM83.2 juta.
■ Masalah di antara kedua2 pihak tercetus apabila, menurut dokumen mahkamah Stamford, kumpulan Muhyiddin menjadi begitu tamak.
■ Mereka mahu mewujudkan usahasama kedua di mana mereka mahu menguasai 70% saham dengan membayar RM74,100 setiap hektar kepada Stamford bagi baki 2,672 hektar miliknya.
■ Bila Stamford berkeras mahu mengekalkan 70% pegangan dan dibayar RM185,250 bagi setiap hektar tanahnya, salah seorang rakan TSMY memberi amaran kepada syarikat itu bahawa dokumen pengambilalihan tanah sudah pun berada di meja TSMY yang ketika itu Menteri Besar Johor dan beliau boleh tandatangan bila2 masa.
■ Pada bulan Disember 1992 AWSJ melaporkan, TSMY juga mengugut Stamford dengan mengingatkan salah seorang pengarahnya bahawa masa semakin singkat.
■ Pada Julai 1994, kerajaan Johor mengambilalih tanah tersebut bagi pihak Perbadanan Kemajuan Ekonomi Islam Negeri Johor.
■ Tindakan itu memaksa Stamford menyaman TSMY, TS Syed Mokhtar dan Datuk Yahya kerana kerugian yang ditanggung akibat konspirasi mengambilalih tanah tersebut melalui Akta Pengambilan Tanah.
■ Stamford mendakwa ketiga2nya menyalahgunakan peruntukan akta untuk mengambilalih 6,544.4172 ekar tanah di mukim Tebrau, Johor Baru melalui perbadanan tersebut.
■ Kes ini diselesaikan apabila Mahkamah Tinggi mengarahkan kerajaan Johor membayar RM313.25 juta kepada Stamford manakala sebuah lagi syarikat, Kelana Ventures Sdn Bhd diarahkan membayar RM92.12 juta.
Soalnya RM313.25 juta atas salah laku kamu itu kamu guna wang kerajaan Johor. Oklah..

Tapi Mengapa pula keputusan Mahkamah bahawa Syarikat Kelana Ventures Sdn Bhd perlu membayar RM92.12 juta kepada Stamford Holding  kamu juga tolong jelaskan mengunakan duit kerajaan Johor Midin? 

Keputusan Mahkamahkan  jelas bahawa Kelana Ventures yg perlu bayar. Kamu ingat itu duit mak bapak kamu ke midin?
Heeee macam ni nak selamatkan Malaysia ?.. 

 Tipu budak budak otak tak penuh bolehlah Midin. 

Kamu samun wang Rakyat Johor,

 kamu bedal. Kiri kanan makan..

Melayu Cina pun hantam heee…
LEPAS TU KAMU KATA NAK SELAMATKAN MALAYSIA MIDIN?

kahkahkah..

Weekkk…
Tulisan

ROZMI MOKHTAR

Advertisements

Author: bintangku

blogger sopo

One thought on “STAMFORD HOLDING SAMAN KERAJAAN JOHOR”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s