PEMBONGKARAN TAKTIK LICIK KERAJAAN DAP PULAU PINANG MENIPU RAKYAT


Taktik licik pemimpin kerajaan DAP Pulau Pinang berjaya memperdaya rakyat negeri itu. Antara tipu helah licik mainan kerajaan negeri tersebut adalah:

1) Menyerap GST Cukai Pintu

i) Pada tahun 2014, cukai pintu dikenakan sebanyak RM583.80, dinaikkan menjadi RM667.20 pada tahun 2015 (3 bulan sebelum perlaksanaan GST). Selepas perlaksanaan GST, kerajaan negeri umumkan ‘penyerapan’ 6% dari cukai pintu menjadikannya sebanyak RM627.60, 7.5% lebih tinggi dari caj asal tahun 2014. Kerajaan negeri masih untung sebanyak 1.5% daripada ‘penyerapan’ GST tersebut.

2) Pembekalan Pukat Tidak Berkualiti

i) Nelayan Kuala Sungai Burung mendapat pukat benang yang tidak berkualiti daripada syarikat pembekal pukat swasta lantikan kerajaan negeri. Pukat benang hanya boleh diguna sekali kerana tidak tahan lasak, berbanding pukat tangsi yang dibekalkan LKIM Pulau Pinang Selatan. Apakah telah berlaku penyalahgunaan peruntukan dana kerajaan negeri?

3) Kemusnahan Hutan Paya Bakau

i) Persatuan Pengguna Pulau Pinang mendedahkan beratus hektar kawasan hutan paya bakau dimusnahkan untuk projek pembangunaan dan akuakultur walaupun dibantah nelayan.

ii) Di Bagan Jermal, seluas 9.38 hektar kawasan hutan paya bakau dimusnahkan untuk projek penambakan laut. Begitu juga di Bayan Baru, penduduk Pangsapuri Baystar tidak berpuas hati dengan kerja penambakan laut yang dijalankan di bahagian belakang kediaman mereka. Projek itu tidak mendapat persetujuan penduduk sejak tahun lalu. Apa respon pemimpin DAP dan kerajaan negeri yang memperjuangkan ‘a cleaner dand greener Penang’?

4) Peruntukan Hal Ehwal Islam Menurun

i) Peratusan peruntukan Hal Ehwal Islam Pulau Pinang jatuh mendadak. Pada tahun 2008, peratusannya adalah 9.03%, menurun kepada 6.55% pada tahun 2015.

ii) Dalam Bajet Pulau Pinang 2017, peratusan peruntukan diturunkan kepada 3.66% daripada keseluruhan peruntukan. 60% kadar penurunan peruntukan sejak 2008 hingga 2017.

Advertisements

Author: bintangku

blogger sopo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s