Laporan media Australia sahkan PM berhak ke atas wang tunai pemberian Arab Saudi 1. Pelbagai sumber berita Australia telah mengesahkan bahawa Perdana Menteri berada di pihak yang benar, berhubung pemindahan dana asing berbentuk wang tunai yang dihadiahkan oleh keluarga diraja Arab Saudi.

2. Laporan The Four Corners mengesahkan bahawa apa yang dipertahankan Perdana Menteri berkenaan isu pemindahan dana wang tunai asing ke dalam akaun peribadinya pada 2013, dan apa sahaja hasil siasatan lengkap telah mengesahkan: dana adalah sumbangan dari keluarga diraja Arab Saudi.

3. Program penyiasatan Australian Broadcasting Corporation (ABC) yang disiarkan baru-baru ini turut mendedahkan hasil pemeriksaan forensik ke atas setiap pemindahan, ditambah lagi dengan lawatan pihak berkuasa Malaysia ke Arab Saudi bagi tujuan pengesahan dokumen serta temubual bersama ahli keluarga diraja Arab yang terlibat dengan urusan tersebut.

4. Sumbangan tersebut merupakan hadiah kepada Perdana Menteri kerana mempromosikan Islam moderat, dan kepimpinan beliaudalam memerangi keganasan serta ekstremisme.

5. Isi kandungan surat dari Arab Saudi yang dibocorkan juga menyebut dengan jelas bahawa pemberian itu adalah untuk digunakan kepada perkara yang dirasakan wajar oleh Perdana Menteri; boleh dipindahkan secara terus atau melalui syarikat penderma; dan tanpa sebarang manfaat atau keuntungan yang perlu diberikan sebagai balasan.

Advertisements

Author: bintangku

blogger sopo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s