Kanun Tanah Negara lindungi Forrest City


Projek Forrest City di Johor antara isu yang dimanupulasi pembangkang untuk kepentingan politik  menerusi fitnah dan tohmahan jahat.

Antaranya isu pegangan bebas tanah bagi projek Forrest City yang didakwa sebagai usaha kerajaan untuk mengadaikan tanah kepada China.

Sebenarnya, Kanun Tanah Negara menetapkan peraturan bahawa kerajaan berhak mengambil tanah tersebut bila-bila masa  atas apa saja sebab, sama ada pegangan bebas atau pajak.

Projek pegangan bebas bukan sesuatu yang baharu di negara ini, malah di Pulau Pinang, projek tambakan tanahnya berstatus pegangan bebas.

Status pegangan bebas bertujuan menarik lebih ramai pelabur terutama pelaburan langsung asing (FDI) kerana kos keseluruhan projek ini sangat tinggi mencecah RM440 billion.

Tuduhan kerajaan akan memberikan kewarganegaraan kepada rakyat asing yang membeli hartanah dan tinggal lebih 12 tahun di Forrest City juga tidak benar

Kewarganegaraan kepada rakyat asing diberi berdasarkan ‘berhak’ dan ‘layak’ dan kedua-duanya sangat berbeza selain kelayakan-kelayakan lain.

Projek Forrest City diilhamkan Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar mengambil masa 20 tahun untuk dibangunkan yang bakal menjadikan Johor sebagai ‘Dubai Asean’.

https://www.bharian.com.my/node/267395

#Negaraku #ForrestCity  #fitnahpembangkang

Advertisements

Author: bintangku

blogger sopo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s