Kedudukan Proton dan Geely terkini


Pandangan Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hassan berkenaan kedudukan semasa Proton dan pembelian saham 49.9% oleh Geely


1. Persoalan paling penting yang perlu dijawab, mampukah Proton bertahan atau _‘survive’_ tanpa _‘International Partner’_ dengan _‘Business Model’_ jualan kurang daripada 200,000 unit sedangkan _Business Model_ untuk sektor automotif kini sekurang-kurangnya 1,000,000 unit setahun?
2. Persoalan kedua, mampukah Proton menembusi pasaran negara China yang berpendudukan 1.6 bilion penduduk secara *BERSENDIRIAN*?
3. Persoalan ketiga, adakah pihak yang mencemuh kerjasama Proton-Geely mahu melihat Proton mengalami kerugian setiap tahun akibat jualan yang semakin berkurang tanpa pembetulan dari segi _Business Modelnya_ yang tidak selari dengan peningkatan kos sektor automotif dunia? Adakah mereka yang mencemuh ini suka pekerja Proton diberhentikan akibat penutupan Proton nanti?
4. Persoalan keempat, kos platform bagi sebuah model kenderaan baru adalah dianggarkan sekitar RM500 juta-RM1bilion, mampukah Proton jual kereta mengatasi kos asasnya untuk catat keuntungan tanpa kerjasama dari syarikat yang lebih baik di peringkat antarabangsa? Berapakah kuantiti kereta yang perlu dijual untuk mendapatkan pulangan modal sekaligus mendapatkan keuntungan?
5. Proton hari ini adalah sebuah syarikat SWASTA. Pemilik Proton adalah DRB-Hicom,  syarikat milik Tan Sri Syed Mokhtar. Keputusan untuk Proton bersama dengan Syarikat Geely dari China adalah *KEPUTUSAN PERNIAGAAN* untuk memastikan Proton tidak ditutup, perniagaan di bawah DRB-Hicom terus berkembang dan pekerja Proton tidak hilang pekerjaan.
_*Saksikan video Datuk Seri Mohamad Hasan mengulas mengenai rungutan dan rintihan pihak tertentu kononnya kerjasama tersebut menjadi penanda ‘kematian’ Proton.*_

Advertisements

Author: bintangku

blogger sopo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s