Kaji Jalanraya ?


Menteri Yb Liu Tiong Lai mahu MAIROS kaji keadaan jalan raya kerana banyak berlaku kemalangan. 

Perlukah ada lagi kajian?

Sudah banyak kajian telah dijalankan jalan oleh Mairos dan pihak pihak konsultan luar. 

Kebanyakkan menyatakan keadaan jalan raya kita adalah punca berlaku kemalangan. 

Jalan raya negeri dan persekutuan kebanyakan adalah diasaskan oleh British dan sehingga kini masih banyak jalan tersebut terus digunakan sehingga ke hari ini. 

Kebanyakkan nya mempunyai lebar yang terhad dan sesuai pada zaman dahulu.  

Jalan yang rosak diturap semula namun ia kekal fesyen lama. Jalan bersambung dengan ladang kelapa sawit dan getah.  Lori yang membawa muatan berlebihan dari ladang banyak menyebabkan kerosakan jalan dan keadaan lori yang uzur juga menjadi penyebab kemalangan jalan raya berlaku.  Cuba lihat jalan Mersing Kluang dan lain lain yang kerap berlaku kemalangan. Semuanya sama. 

Lori pula selain masalah muatan berlebihan mereka juga mempunyai pelbagai masalah pemandu. Pemandu miliki banyak saman tertunggak, memandu di dalam pengaruh dadah dan tak kurang juga mempunyai kesan jenayah. 

Lori buruk. Kerosakan tidak di baiki, tayar botak dan penggunaan tayar tampal tidak menjadi kesalahan. 

Paling malang pemandu tiada lesen E dan lain-lain lesen.

Sikap pemandu dan pemilik kereta yang terlibat kemalangan dengan bas dan lori pun satu masalah juga.
Mereka memandu melebihi had laju. Banyak pengubahsuaian yang melampau dan boleh merosakkan struktur dan melemahkan kekuatan kereta. 

Kilang dah buat rim cantik cantik bila keluar show room pergi tukar rim cap ayam. Kononnya nak nampak sporty dan lebih low profile. 

Rim chap ayam langgar lopak pun boleh bengkok rim dan terkopek. Banyak kereta yang terlibat dalam kemalangan kebanyakan menggunakan rim cap ayam. So rentakanlah. 

Penguatkuasaan undang undang pun lemah.  Selasa lepas dalam Facebook aku sindir jpj dan bas ekspres.  Bas ekspres memecut laju memotong semua kenderaan lain termasuk 4×4 Jpj.  Tak ada pula kenderaan jpj mengejar dan menahan bas tersebut. Semalam bas dari syarikat yang sama terlibat dalam kemalangan dan meragut nyawa pemandu. 

Penguatkuasaan tu penting.  Jangan lah pegawai bersikap Kong kali Kong.  

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: