Remaja 18 tahun mencuri


Seorang remaja diikat pada sebatang pokok sebelum diserahkan kepada pihak berkuasa selepas dipercayai cuba mencuri sebuah bot di Kampung Jubakar Pantai, Tumpat semalam.

Dalam kejadian kira-kira pukul 2.30 petang, tindakan suspek berusia 18 tahun itu gagal apabila cubaannya terlebih dahulu dikesan oleh penduduk kampung.

Pemangku Ketua Polis Daerah Tumpat, Superintendan Mohamed Zulmazi Che Daud mengesahkan menerima laporan berhubung kes tersebut.

Katanya, kes itu disiasat dibawah Seksyen 379 Kanun Keseksaan.

“Suspek berusia 18 tahun direman selama empat hari bermula hari ini hingga 10 Disember,” katanya. – 7 Disember 2017.curibotKes sebegini perlu campur tangan Jabatan Kebajikan Masyarakat. Jangan lah kita dengan mudah menghukum sesuka  hati. Remaja ini baru berusia 18 tahun. Apa yang kita nampak, dia seorang yang jahat, penyamun dan pencuri.

Pada usia tersebut bukan semua nya matang, ada yang bermasalah mental, lembam,  ADHD,  Autism dan sebagainya. Itu belum lihat latar belakang keluarga lagi. Jadi pemerhatian dan siasatan perlu menyeluruh, Sudah tentu JKM yang mempunyai ramai pakar dapat menyelami diri remaja tersebut untuk membantu beliau dan keluarga, Remaja ini masih tertakluk dibawah akta kanak-kanak 2001 kerana usianya bawah 18 tahun.

Advertisements

Author: bintangku

blogger sopo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s