Cyberjaya : Projek Sakit Era Mahathir, Dipulihkan Kembali Era Najib.


1. Mungkin ramai yang tak tau bahawa Cyberjaya ni sebenarnya bandar sakit.

2. Dibina berdasarkan nafsu dan keinginan Mahathir untuk mewujudkan Silicon Valley versi Malaysia berhampiran Putrajaya, bandar ini dibangunkan tanpa ada perancangan yang komprehensif.

3. Senang citer bandar ni akhirnya jadi bandar Call Center bagi company yang hanya nak kejarkan pengecualian cukai, insentif MSC selain kadar sewaan yang murah.

4. Tatkala PM Najib mengambil alih jawatan sebagai Perdana Menteri. Cyberjaya adalah antara bandar yang secara senyap-senyap dipulihkan.

5. PM Najib tahu bahawa angan-angan Mahathir mahu melihat Silicon Valley versi Malaysia tidak boleh digunapakai pada zaman sekarang.

6. Pelan pertama pemulihan Cyberjaya dilakukan dengan mengubah hala tuju Cyberjaya dari mencontohi Silicon Valley kepada membentuk identiti bandar yang mempunyai jati diri yang tersendiri.

7. Kini adalah masa kita melupakan Silicon Valley, kini adalah masa untuk sesuatu yang baharu bagi Cyberjaya. Salah satunya adalah pembanggunan perniagaan, menjadi pemacu kepada perkembangan Cyberjaya. Menurut Mellisa Teh,”Now we’re going to be a tech hub that’s self-sustaining.”

8. Salah satu mercu tanda kepada perubahan arah ini adalah melalui penubuhan Malaysian Global Innovation and Creativity Centre (MaGIC) yang berpusat di Cyberjaya.

9. MaGIC direkabentuk dalam usaha untuk meramaikan lagi usahawan tempatan, sekaligus menjadi pusat sehenti untuk membantu mereka dalam pelbagai sumber, termasuk dari segi dana, inkubator dan sebagainya. MaGIC juga turut akan menawarkan perkhidmatan mentor dan khidmat nasihat bagi mereka yang memerlukannya.

10. Sekaligus ianya mengubah identiti Cyberjaya yang selama ini menjadi bandar “Call Center” kepada bandar Teknousahawan berinovasi, berkreativiti dan bernilai tinggi.

11. Jadi inilah pelan PM kita. Bukan sahaja demi kelansungan Cyberjaya tetapi juga kepada anak muda Malaysia agar dapat mereka memperkembangkan idea perniagaan mereka di peringkat antarabangsa.

12. Akhir kalam, membina banggunan baharu di bandar baharu memang mudah. Namun pengisian didalam bandar baharu itu, memerlukan tindakan yang lebih holistik.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1924099880951425&id=100000542945924

Adaptasi dari artikel : Inside Cyberjaya, Malaysia’s failed Silicon Valley, oleh Nicole Kobie, 5 April 2016. Diakses di
http://www.wired.co.uk/article/malaysia-cyberjaya-silicon-valley-smart-cities

Rujuk :

https://mymagic.my/about/

#KamiGengNajibRazak #KhawarijBodoh #KhawarijAnjingNeraka #KhawarijPEMBANGKANG #UB

Advertisements

Author: bintangku

blogger sopo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s